Tips bij een vaststellingsovereenkomst

Hieronder hebben we tips bij een vaststellingsovereenkomst, valkuilen en onze praktijkoplossingen voor je op de rij gezet.

vaststellingsovereenkomst tips

WEL DOEN - 5 TIPS BIJ EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST:

bezwaar-icon

Geef aan dat je het niet eens bent met een ontslag. Maak direct bezwaar als werkgever je op non-actief wilt stellen. Blijf voor zover mogelijk doorwerken.

bewijspositie-icon

Bewaar alle relevante documenten, zoals de concept vaststellingsovereenkomst, het personeelsdossier en gevoerde correspondentie zorgvuldig. Probeer waar mogelijk jouw bewijspositie veilig te stellen.

telefoon-icon

Neem zo snel mogelijk contact met een jurist op om de vaststellingsovereenkomst te controleren en de mogelijkheden en een plan van aanpak te bespreken. Je kunt ons hiervoor gratis en vrijblijvend bellen via 0800-777 8 999. Wij helpen je graag verder.

onderhandeling-icon

Een eerste voorstel van werkgever is in onderhandelingen bijna altijd voor verbetering vatbaar. De kans is daarom groot dat je jezelf tekort doet wanneer je dit voorstel meteen aanvaardt.

juridische hulp icon

In de praktijk is aangetoond dat een gespecialiseerde werknemersjurist in onderhandelingen meestal tot een betere regeling komt dan wanneer de betrokken werknemer zelf met werkgever in overleg gaat. Bovendien ‘ontzorgt’ juridische bijstand in zo’n traject.

NIET DOEN - 5 VALKUILEN BIJ EEN VASTSTELLINGSOVEREENKOMST

niets-tekenen-icon

Teken niets: Laat je niet onder psychische druk of tijdsdruk zetten en win altijd juridisch advies in. Je behoort in redelijkheid minimaal een week bedenktijd te krijgen. Reageer pas inhoudelijk na afstemming met een jurist over de beste aanpak en jouw rechten. De werkgever die geen gelegenheid voor beraad of advies biedt, heeft vrijwel altijd iets te verbergen of een te mager voorstel gedaan

kalm-icon

Blijf rustig en zakelijk en word niet woedend richting werkgever, ook al voel je je onrechtvaardig behandeld.

hogere-vergoeding-icon

De ontslagvergoeding in een vaststellingsovereenkomst is gewoonlijk niet gelijk aan de wettelijke basis ontslagvergoeding (=transitievergoeding). Het is gebruikelijk dat onderhandeld kan worden over een verhoogde vergoeding en overige compensaties zoals vrijstelling van werk. Ga daarom niet meteen akkoord met de wettelijke basisvergoeding.

ziekte-icon

Teken geen vaststellingsovereenkomst bij ziekte die minder dan 24 maanden heeft geduurd. De risico’s voor de sociale zekerheid zijn in deze situatie groot. Bespreek met een jurist wat mogelijk is.

onafhankelijk-icon

Accepteer geen bijstand door een vanuit werkgever voorgestelde jurist of gemachtigde. Wij zijn volledig onafhankelijk en zullen enkel met jouw belangen rekening houden. Wij helpen je graag.

Geruststellend om te weten

84%

Schikking met verbeterde overeenkomst

4%

Schikking op basis van eerste voorstel

7%

Voortzetting dienstverband

5%

Ontslagprocedure UWV of kantonrechter

Onze oplossingen:

Ongeveer 88% van dit soort zaken kunnen wij binnen drie dagen tot vier weken oplossen zonder rechtsgang.

Wij controleren altijd de veiligheid voor de sociale zekerheid (WW) in de individuele situatie, zodat je daar niet meer onzeker over hoeft te zijn.

We bereiken in 91% van de zaken ofwel een verbeterde vaststellingsovereenkomst die (wel) aanvaardbaar is voor de werknemer (84%) ofwel behoud van baan (7%). Vaak zijn de verschillen met het eerste voorstel groot.

Wil je ook door ons geholpen worden?

Neem geen risico's als jouw baan op het spel staat: Teken geen vaststellingsovereenkomst zonder advies van een expert. Wij helpen je graag...