Regelmatig willen werkgevers een arbeidsovereenkomst beëindigen met een vaststellingsovereenkomst tijdens (langdurige) ziekte, voordat de grens van twee jaren ziek is bereikt. Er speelt dan vaak een andere ontslagreden dan de ziekte zelf, die soms een gevolg is van de situatie. Hoewel werknemers de eerste twee jaar wettelijke ontslagbescherming hebben, geven zij bij dergelijke achtergronden soms ook de voorkeur aan een beëindiging met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte.
Spanningen op het werk
Denk bijvoorbeeld aan de veel voorkomende situatie waarin de werknemer wegens conflict de terugkeer naar de oude werkplek voor re-integratie of werkhervatting niet ziet zitten. Soms zijn de omstandigheden op het werk ziekmakend geweest voor de werknemer. Dat is vaak zo bij burn-out of werkgerelateerde spanningsklachten. Hierbij kan ook van belang zijn dat bedrijfsartsen arbeidsongeschiktheid wegens spanningen niet altijd voor 100% erkennen, ook al voelt de werknemer zich echt te slecht om op werk te verschijnen.
Als het tweede spoor (=externe re-integratie) geen uitkomst biedt, kunnen partijen de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden beëindigen door een vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Hier zitten echter wel haken en ogen aan, dus laat je in deze situatie altijd juridisch begeleiden. Wij zijn hierin gespecialiseerd en helpen je graag met het zoeken naar een passende oplossing.
Sociale zekerheid
Om een WW-uitkering te kunnen verkrijgen, moet je beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en de sollicitatieverplichting. Als je ziek of arbeidsongeschikt bent en hier niet aan kunt voldoen, zal dit tot afwijzing door UWV kunnen leiden. Voor de Ziektewet (ZW) moet je echter verweer tegen je ontslag gevoerd hebben en volstaat ondertekening van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte niet. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval zijn verschillende oplossingen denkbaar.